,,Îngrijiri paliative- măsuri integrate pentru incluziune socială”

//,,Îngrijiri paliative- măsuri integrate pentru incluziune socială”

,,Îngrijiri paliative- măsuri integrate pentru incluziune socială”

Proiectul ,,Îngrijiri paliative- măsuri integrate pentru incluziune socială”, a fost implementat de către Asociaţia Lumina în parteneriat cu Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului( D.G.A.S.P.C.) Bacău, în perioada 28.04.2015- 16.11.2016 .

Valoarea proiectului a fost de 925.854,25 lei, din care 833.268,83 lei finanţare prin programul RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială şi 92.585,42 lei cofinaţare din partea Asociaţiei Lumina.

,,Îngrijiri paliative- măsuri integrate pentru incluziune socială” a fost un proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Scopul acestuia a vizat creşterea gradului de acces la îngrijiri paliative a copiilor şi tinerilor, care fac parte din grupuri vulnerabile la excluziune economică şi socială din județele, Bacău, Roman și Vaslui.

Rezultatele proiectului:

545 de profesionişti din domeniul serviciilor sociale (asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, psihologi, terapeuţi ocupationali, referenţi sociali, personal care furnizează direct servicii, lucrători sociali, educatori) au urmat un program integrat de formare: training, job shadowing şi coaching, ceea ce va conduce la dezvoltarea competenţelor pentru furnizarea serviciilor de calitate a îngrijiriilor paliative.

Au fost organizate 11 evenimente în care 500 de studenţi , viitori profesionişti în domeniul serviciilor sociale au fost implicaţi într-o campanie de informare şi în evenimente de tipul ,,Ziua Porţilor Deschise”.

A fost derulată 1 campanie de lobby şi advocacy pentru adoptarea unei noi metodologii standard, privind asistarea copiilor şi tinerilor din grupuri vulnerabile, care au nevoie de îngrijiri paliative, de către 12 furnizori de servicii sociale din România.

1 Metodologie de lucru în asistenţa socială a fost elaborată şi trimisă spre D.G.A.S.P.C. la nivel national pentru a fi testată;

Au fost initiate 6 actiuni de lobby pentru promovarea metodologiei de asistare în îngrijiri paliative;

90 de factori de decizie, reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C. la nivel national, au participat la Conferinţa Naţională ,,Îngrijiri palliative-provocări şi beneficii”, organizată la Bacău pe 7-8 aprilie 2016;

12 specialişti cu profile diferite, cu funcţie de decizie, în adminisitrarea D.G.A.S.P.C., împreună cu echipa de formatori şi managerul de proiect au constituit o reţea de consilieri în implementarea Metodologiei de lucru în îngrijiri palliative în domeniul asistenţei sociale, cu scopul de a facilita accesul altor instituţii la utilizarea metodologiei.

Au fost organizate 2 conferinţe de presă: 1 conferinţă de lansare a proiectului, în luna mai 2015 şi 1 conferinţă de închidere a proiectului în luna noiembrie 2016.

 

 

Sutenabilitatea proiectului pe perioada 01.01.2020-31.12.2020

  • suport pentru institutiile care au adoptat si utilizat metodologia – Activitatea 26- Angajament adoptare metodologie. Suportul a constat în discuții telefonice cu asistentul social al DGASPC Bacău – Centrul Ghiocelul pentru implementare metodologiei de asistență a copiilor diagnosticați cu boli limitatoare de viață și cum pot îmbunătăți calitatea vieții micuților ce se află în îngrijirea lor.
  • Mentinerea modulelor de training online – Activitatea 11. Au fost organizate 3 sesiuni de traiing on-line cu aproximativ 35 participanti/anul 2020. La sesiunile de  training on-line  (platforma ZOOM) au participat asistenți medicali comunitari, asistenți sociali, psihologi, kinetoterapeuti. Deoarece raportul de sustenabilitate se referă la anul 2020, un an în care Contextul epidemiologic cauzat de infectia cu COVID -19 si masurile luate de statul roman pentru a pregati sistemul sanitar pentru preluarea unui numar mare de pacienti diagnosticati cu infectare cu acest coronavirus a determinat externarea din spitale a unui numar mare pacienti care necesita o continuitate a ingrijiri medicale si acasa.  Printre masurile cu impact major asupra pacientilor cu boli incurabile sau cu boli cronice au fost: reducerea numarului de bolnavi cronici internati,  limitarea numarului de consultatii in ambulatoriu si recomandarea consultatilor telefonice realizate de catre medicul de familie. Pacientii cu boli cronice, cei cu boli incurabile, cei au afectiuni limitatoare de viata au fost și sunt astazi intr-o situatie dificila. În acest context, ca furnizor acreditat de cursuri de îngrijiri paliative  am fost asaltați de cereri de înscriere la sesiuni de training pentru asistenți medicali comunitari, ai medicilor de familie și personal social care s-au aflat în imposibilitatea de a le acorda sprijin fără un minim de cunoștințe despre acest domeniu.
  • Activitatea 20: Evenimente Ziua Portilor Deschise. Se va organiza anual, timp de 5 ani cate un eveniment „Ziua Portilor deschise ” la Asociatia Lumina, pentru cate cel putin 30 de participanti la fiecare eveniment – Contextul epidemiologic și restrictiile severe impune de măsurile de prevenire a infectării cu virusul SARS-CoV 2 ne-a pus în situația de a nu putea organiza acest eveniment. Au fost restricții de vizitare a familiilor beneficiarilor serviciilor noastre precum și restricții de acces a altor persoane străine.
By | 2021-03-01T12:41:16+00:00 noiembrie 26th, 2020|proiecte|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment