Experiența norvegiană

//Experiența norvegiană

Experiența norvegiană

Vizitele de studiu în ţările din vestul Europei au fost tot timpul experienţe puternice şi au avut un impact cultural puternic asupra noastră. Vizita în Norvegia a fost, însă, mult peste orice am văzut până acum.

Am avut ocazia să vedem ce înseamnă şanse egale, reale, pentru copiii cu dizabilităţi ori cu boli incurabile. Cu siguranţă şi la ei se poate mai bine. Nici Norvegia nu are, încă, un hospice pentru îngrijirea paliativă pediatrică. Natasha Pedersen este, fără nicio îndoială, pionierul în acest domeniu şi cel mai puternic susţinător al drepturilor copiilor care au nevoie de îngrijire paliativă. În ultimii 7 ani şi-a dedicat viaţa copiilor cu boli care le limitează viaţa şi familiilor lor. Din perspectiva părintelui care şi-a pierdut un copil, înţelege mai bine ca oricine că îngrijirea paliativă înseamnă să ai grijă de corpul, mintea şi sufletul copilului, dar şi de familia acestuia şi că asta presupune o muncă de echipă ceea ce poate fi mult mai dificil decât pare.

Ceea ce se întâmplă, însă, în Norvegia şi ceea ce face şi diferenţa este că activităţile de lobby şi advocacy şi toate serviciile oferite de organizaţiile private, în beneficiul copiilor cu boli incurabile, sunt susţinute financiar de către stat. Există fonduri care pot fi accesate şi folosite atât pentru lobby şi advocacy ( întâlniri, dezvoltare de ghiduri, politici, etc., participări la conferinţe internaţionale) cât şi pentru acordarea serviciilor directe.

O echipă de la organizaţia Foreningen for barnepalliasjon (http://barnepalliasjon.no/ ) va efectua o vizită de studiu în România, la Asociaţia Lumina, în luna octombrie. Sunt curioşi să vadă cum facem noi lucrurile. Sunt convinşi că au şi ei de învăţat de la noi şi că anul viitor vom putea dezvolta un proiect în parteneriat astfel încât să îmbunătăţim calitatea vieţilor copiilor din ambele ţări.
În ciuda barierelor culturale, lingvistice sau sociale, îngrijirea paliativă pediatrică înseamnă, peste tot în lume, grija faţă de corp, minte şi suflet. Grija pentru copil şi familia lui.

Schimbul de experienţă a fost realizat cu sprijinul financiar oferit de către Statele donatoare(Islanda, Norvegia si Liechenstein) prin Apelul BILATERAL din cadrul Programului CORAI, administrat în România de către F.R.D.S.
Mara Matei
By | 2016-08-16T14:11:02+00:00 august 16th, 2016|Uncategorized @ro|0 Comments

About the Author:

Administrator & web designer pentru Asociația Lumina

Leave A Comment